”Απλότητα και design” Hans J. Wegner

‘China Chair’

‘Ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές του 20ου αιώνα που εκφράζει μέσα από τις δημιουργίες του τον συνδυασμό απλότητας και design.

O  Hans J. Wegner γεννήθηκε το 1914 στη Δανία  στο Tonder, ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής παπουτσιών. Στην ηλικία των  δεκαεφτά μαθήτευσε δίπλα  σε έναν ξυλουργό και τότε ανέπτυξε και το πρώτο σχέδιό του. Στα είκοσι του μετακόμισε στη Κοπεγχάγη για να σπουδάσει στο ίδρυμα , που σήμερα είναι γνωστό ως η Βασιλική Δανέζικη Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Σπούδασε εκεί από το 1936-1938 , πριν ακολουθήσει περαιτέρω σπουδές αρχιτέκτονα. Το 1940 ο Wegner συμμετείχε σε ένα κοινό πρόγραμμα διαρρύθμισης του δημαρχείου Aarhus μαζί με τον Arne Jacobsen και Erik Moller . Το 1940 ήταν επίσης η χρονιά που ο Wegner άρχισε α εργάζεται με τον αρχιμαραγκό Johannes Hansen  , έναν άνθρωπο που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να φέρει το μοντέρνο σχέδιο στο κοινό της Δανίας.

Το τότε Βιομηχανικής Τέχνης Μουσείο και σημερινό Μουσείο Design αγόρασε την πρώτη καρέκλα του Wegner to 1942. To 1943 άνοιξε το δικό του στούντιο και το 1944 σχεδίασε την πρώτη του ”China Chair” εμπνευσμένη από τον κινέζικο θρόνο του αυτοκράτορα.

Η πιο γνωστή δουλειά του Wegner  είναι η ”Wishbone Chair η οποία σχεδιάστηκε το 1949. Ο Wegner συγκαταλέγεται στους πιο διάσημους σχεδιαστές και μια κινητήριος δύναμη στο κίνημα του Δανέζικου Μοντέρνου Σχεδιασμού.

Ο Wegner είχε λάβει μια σειρά από βραβεία και αναγνωρίσεις. Μεταξύ άλλων , είναι επίτιμο μέλος της Βασιλικής Δανέζικης Ακαδημίας Καλών Τεχνών και έλαβε τιμητικό διδακτορικό από το Royal College of Art του Λονδίνου. Ήταν επίσης ο πρώτος που έλαβε το βραβείο Lunning και έλαβε το 8ο Διεθνές Βραβείο Σχεδιασμού στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Τα έργα του εκτίθενται σε μεγάλα διεθνή μουσεία όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το DIE NEUE SAMMLUNG στο Μόναχο.

Ένας πρώτα από όλα ξυλουργός και μετά σχεδιαστής που είχε σεβασμό απέναντι στο ξύλο και τα καλά υλικά .Καθόρισε τον μινιμαλισμό και το συνδυασμό φυσικών υλικών σχεδιάζοντας πάνω από 500 είδη καρέκλας. Ο Wegner απεβίωσε το 2007 στη Δανία.

‘China Chair’

Καρέκλα China Char
Καρέκλα China Chair

‘Wishbone Chair’

Καρέκλα Wishbone Chair
Καρέκλα Wishbone Chair

‘Shell Chair’

Καρέκλα Shell Chair
Καρέκλα Shell Chair

‘Plank Armchair’

Πολυθρόνα Plank Armchair
Πολυθρόνα Plank Armchair

‘Chic modern Vintage’

Καρέκλα Chic Modern Vintage
Καρέκλα Chic Modern Vintage

‘Papa Bear Chair’

Καρέκλα Papa Bear Chair
Καρέκλα Papa Bear Chair

‘Hoop Chair’ 

Καρέκλα Hoop Chair
Καρέκλα Hoop Chair

‘Flag Halyard Chair’

Καρέκλα Flag Halyard Chair
Καρέκλα Flag Halyard Chair

‘Cozy Chair’

Καρέκλα Cozy Chair
Καρέκλα Cozy Chair

 ‘Tub Chair’

Καρέκλα Tub chair
Καρέκλα Tub chair

 ‘Folding Chair’

Καρέκλα Folding chair
Καρέκλα Folding chair

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *