Η ανακύκλωση του design, σε έπιπλα και διακόσμηση.

Είναι η οικολογική ανάγκη του σχεδιασμού, είναι η αντικειμενική ομορφιά κάποιων επίπλων που νίκησε στο χρόνο ή μήπως κάποια στυλ διακόσμησης στην πραγματικότητα δε μας εγκατέλειψαν ποτέ; Ο λόγος, για κάποιες «ρετρό» επανεμφανίσεις σε επιπλα και διακοσμηση, που ξεπερνούν την ιδέα του μοντέρνου αλλά και αυτή του κλασσικού και γίνονται έτσι απλά, σύγχρονες!

Κονσολα Bond

Έπιπλα & διακόσμηση

Ξεκινώντας από το κεφάλαιο έπιπλο, μία χαρακτηριστική περίπτωση ανακύκλωσης του design, είναι αυτή της μεταποίησης. Έπιπλα παλαιότερων δεκαετιών, με μικρές παρεμβάσεις να δείχνουν καινούρια και εντελώς σύγχρονα. Η σύνδεση του παλιού του σχεδιασμού τους με ένα μοντέρνο χρώμα, ύφασμα ή υλικό εγγυάται απόλυτη επιτυχία. Στην περίπτωση αυτή, το αποτέλεσμα εκτός από επιτυχές είναι και πολύ πολύ μοναδικό, γι αυτό βλέποντάς το και ετοιμολογικά, καλό είναι να μην υπάρχει παραπάνω από ένα, τέτοιου είδους έπιπλο στον ίδιο χώρο.

karekles
Υπάρχει ακόμα η περίπτωση της αναβίωσης του παρελθόντος, ενσωματωμένη 100% σε σύγχρονο σχεδιασμό, χωρίς καμία απολύτως περαιτέρω παρέμβαση. Μοντέρνα έπιπλα σε μορφή, σε υλικά, σε κατασκευή, με ρετρό όμως αναφορές στα σημεία. Τραπεζαριες, κονσολες, καναπεδες, πολυθρονες και μικροεπιπλα που πραγματικά έχουν το επιθυμητό στοιχείο-προσωπικότητα.

Τραπεζαρια Bond Μπουφέ Dante

Καρεκλες Alison

Πολυθρονα Pasha

Η προσωπικότητα αυτή των επίπλων, βρίσκεται συχνά στη λεπτομέρεια. Στο πόδι της βάσης, στο σχήμα της πλάτης, ακόμα και στην κατηγορία του χρώματος τους, που πιθανότατα να χαρακτήρισε σημαντικά κάποια δεκαετία. Τέτοιου είδους κομμάτια συνήθως σφύζουν από αποδοχή και θαυμασμό γιατί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του αγοραστικού κοινού. Έχουν design, έχουν λειτουργικότητα , έχουν κάτι παλιό και μοντέρνο μαζί.

Τραπεζαρια Hollywood

            Σε δεύτερο επίπεδο, σε αυτό της διακόσμησης δηλαδή, η αίσθηση της ανακύκλωσης του design γίνεται ακόμη πιο έντονη. Πόσες τάσεις έχουν περάσει σε παλαιότερες δεκαετίες και πόσο εύκολα τις βλέπουμε να ενσωματώνονται στη σύχρονη διακόσμηση. Art Deco με απλές γεωμετρικές γραμμές και λαμπερές επιφάνειες, Retro στυλ, Mid Century, Shabby Chic, νεοκλασσικό κ.α. To design κύκλους κάνει, αλλά με προσοχή. Τόσο χαρακτηριστικά δείγματα όπως των παραπάνω στυλ, μόνο σε ήπιες δόσεις μπορούν να εφαρμοστούν για να παραμείνει η διακόσμηση του χώρου επιτυχής.

diakosmisi

διακοσμηση σπιτιου

διακοσμηση

Το mix & match στυλ

Άξιο λόγου, ή μάλλον άξιο ανάρτησεως είναι και η επανεμφάνιση ορισμένων «συνηθειών» της διακόσμησης. Κάποιες από αυτές επανέρχονται διαμορφωμένες και εγχσυχρονισμένες, έτσι ώστε να ενσωματωθούν με τη σειρά τους στη σημερινή εποχή. Μία από αυτές,δεν είναι άλλη από την παρουσία διαφορετικού στυλ επίπλων στον ίδιο χώρο. Τότε έλλειψη γνώσης και τώρα επιλογή. Η τότε δηλαδή χαρακτηριστική αστοχία, εξελίχθηκε στο σήμερα επιτυχώς σε δημοφιλές mix & match στυλ.

διακοσμηση σπιτιου

Φέρτε στο μυαλό σας τα εργόχειρα, τον υπερπολυτελή πολυέλαιο, τις ταπετσαρίες.Οι μνήμες και οι ρίζες τους, μας πηγαίνουν στο ένδοξο παρελθόν, μόνο που το παρόν τους είναι ακόμη πιο λαμπρό.

διακοσμηση τραπεζαριας

decoration

Φωτιστικα μοντερνα

Όλα αυτά, δεν προέκυψαν επειδή έλειψε η φαντασία ή η δημιουργικότητα. Ούτε για αντιγραφή πρόκειται. Το χάσμα των γενεών στην τέχνη, είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν είναι αγεφύρωτο. Η διακόσμηση τελικά είναι μία και το έπιπλο ένα. Οι τάσεις και η μόδα είναι αυτά που αλλάζουν. Εσείς προσαρμόστε τες στον εαυτό σας, στο σπίτι σας…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *