Το παραδοσιακό κυκλαδίτικο "Λευκό Σπίτι" αποτελεί αξεπέραστο πρότυπο για τα μοντέρνα κινήματα του 20ου & 21ου αιώνα. Ο Le Corbusier, όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τα ελληνικά νησιά το 1933, μίλησε για τα "αιώνια σπίτια" και είπε: "Αυτά τα ταπεινά νησιώτικα σπίτια, είναι το αρχέτυπο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής". Δύο χρόνια αργότερα, σχεδίασε τη δική του εκδοχή, με τη μορφή του "Villa Radieuse".

Από την αρχιτεκτονική γλώσσα των Κυκλάδων λοιπόν, η Μυκονιάτικη αυτή κατοικία, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Zege (Τάσος Ζέππος, Ελένη Γεωργιάδου και συνεργάτες) δανείζεται και εξελίσσει όλα τα δυνατά και κύρια στοιχεία της. Είναι κυριολεκτικά, η ενσάρκωση του "φωτός και της σκιάς". Λευκοί, στοιχειώδεις γεωμετρικοί όγκοι, δημιουργούν διαδοχικά σκιερούς χώρους, επιτρέποντας στον εκτυφλωτικό ήλιο του Αιγαίου να διαχέεται μέσα από μεγαλύτερα ή μικρότερα ανοίγματα.

Διακόσμηση εσωτερικού χώρου

Το εσωτερικό, χαρακτηρίζεται από την πανταχού παρουσία του λευκού χρώματος σε δάπεδα και τοίχους, με το εν λόγω να διακόπτεται μόνο από τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή. Σε έναν τέτοιο "minimal" χώρο, τα έπιπλα τα οποία επιλέχθηκαν από τους ιδιοκτήτες, έπρεπε να είναι κομψά και ιδιαίτερα διακριτικά, διατηρώντας με σαφήνεια την καθαρή εικόνα του περιβάλλοντος.

Έτσι τα ιταλικού design έπιπλα, είναι κατασκευασμένα από ξύλο, βαμμένα λευκά ή επενδυμένα με λευκό βαμβάκι. Κάποια διάσπαρτα αντικείμενα τονίζουν τη νησιώτικη καταγωγή του σπιτιού ενώ κάποια άλλα, όπως οι επιτραπέζιες λάμπες ζαχαροκάλαμου της Βραζιλίας και ένα σύμπλεγμα από λάμπες πετρελαίου κάνουν την έκπληξη. Το επιβλητικό όμως, τρισδιάστατο έργο τέχνης από τον Κώστα Τσόκλη, επιτείνει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό χαρακτήρα του χώρου.

Το κύριο στοιχείο ωστόσο, είναι η συμβολική και φυσικά χρηστική αξία του νερού, με τη μεγάλη πισίνα που περιβάλλεται από λευκές στήλες. Πρόκειται για μια έξυπνη αρχιτεκτονική παρουσία, που πλαισιώνει με τον καλύτερο τρόπο. Tην υπέροχη θέα στο γειτονικό κόλπο.

Διάβασε σχετικά