Τα μοναστηριακά τραπέζια αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό ανθεκτικότητας, αισθητικής και παράδοσης. Κατασκευασμένα από στιβαρό και βαρύ μασίφ ξύλο, αυτά τα τραπέζια μπορούν να προσφέρουν μια ξεχωριστή αίσθηση γοητείας και ζεστασιάς στο σπίτι σας και η απλότητα του σχεδιασμού τους τα καθιστά μπαλαντέρ σε κάθε στυλ διακόσμησης από έθνικ, μποέμ, μοντέρνο ή και κλασσικό.

Χαρίστε στον χώρο σας μια αυθεντική rustic και ιδιαίτερα φιλόξενη αίσθηση, επιλέγοντας ένα επιβλητικό μοναστηριακό τραπέζι από τη μοναδική συλλογή της Milanode. Εντυπωσιακά και πληθωρικά σχέδια, με πρωταγωνιστή το φυσικό ξύλο, σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και εμείς είμαστε εδώ να σας παρουσιάσουμε 10 ξεχωριστές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την κατάλληλη επιλογή ενός μοναστηριακού τραπεζιού για το χώρο σας.

Ποια είναι όμως η ιστορία των μοναστηριακών τραπεζιών και πως έφτασαν να γοητεύουν ακόμα και σήμερα γενιές ολόκληρες;

Τα “refectory tables”, όπως είναι γνωστές οι μοναστηριακές τραπεζαρίες, ήταν εξαιρετικά επιμήκη τραπέζια που χρησιμοποιούνταν στα μοναστήρια κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής εποχής για φαγητό από τους μοναχούς και έδωσαν και το όνομά τους σε αυτήν την πανέμορφη κατηγορία τραπεζιών. Η πρώτη κατασκευή τους ήταν χειροποίητη από ξύλο δρυός ή καρυδιάς και η βάση του είχε τραβέρσες, δοκάρια στήριξης δηλαδή, που χρησιμοποιούνταν σταυρωτά και στα σύγχρονα μάτια μας θυμίζουν καβαλέτο, με ένα κεντρικό τρέσο / δοκάρι ενίσχυσης, για να αντέξει το τεράστιο βάρος της μεγάλης επιφάνειάς του.

Στα τέλη του Μεσαίωνα το τραπέζι αυτό σταδιακά μετατράπηκε σε τραπέζι για δείπνα ή συμπόσια στα κάστρα αλλά και στις κατοικίες των ευγενών. Η κοσμική χρήση του ως τραπεζιού εστίασης, πιστεύεται ότι προέκυψε στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, όπου όλο και πιο πολυποίκιλα σχέδια υιοθετήθηκαν από Ιταλούς και άλλους τεχνίτες. Στα τέλη του 16ου αιώνα διαδόθηκε στα κεντρικά και βόρεια μέρη της Ευρώπης; Γαλλία, Φλαμανδία, Γερμανία, μέσα από ταξίδια Ιταλών καλλιτεχνών και ενώ οι μεσογειακές χώρες προτιμούσαν μοναστηριακά τραπέζια κατασκευασμένα από καρυδιά, παρατηρήθηκε ότι η δρυς κυριαρχούσε στις βορειοανατολικές περιοχές.

Τραπέζι Agordo σε φυσικό ξύλο teak

Πώς να επιλέξω ένα μοναστηριακό τραπέζι;

Αν αναζητάτε το τέλειο μοναστηριακό τραπέζι για τον χώρο σας, διαβάστε αρχικά κάποιες συμβουλές μας για να ανακαλύψετε πώς να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

  • Υλικό κατασκευής

Το πρώτο βήμα είναι να διαλέξετε το φυσικό ξύλο που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του τραπεζιού σας. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι η καρυδιά, ένα ιδιαίτερα σκληρό ξύλο, γνωστό για την αντοχή του, με πλούσιο ζεστό σοκολατί χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως σκούρο και χαρακτηρίζεται από υπέροχα ευθύγραμμα νερά. Το άριστό του φινίρισμα το καθιστά ένα ακριβό ξύλο υψηλής αισθητικής, ιδανικό για την κατασκευή τραπεζιών:

Επόμενη εξίσου δημοφιλής επιλογή είναι η λευκή δρυς, ένα ανθεκτικό, σκληρό, βαρύ ξανθό ξύλο που δύσκολα γρατζουνιέται. Οι χρωματικές του αποχρώσεις κυμαίνονται από ανοιχτό κίτρινο καφέ έως κίτρινο-γκρι και τα νερά του, ανάλογα με την τομή του ξύλου, είναι είτε ίσια (ισόβενα) είτε με αυξητικούς δακτυλίους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ρόζοι σε αυτό:

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οξιά, ισάξια βαρύ και δυνατό ξύλο, με ελαφρώς ανοιχτό κοκκινωπό-καφέ χρώμα, έντονα λευκά νερά και χαρακτηριστικούς μικροσκοπικούς πόρους/κόκκους:

H καστανιά, ένα μετρίου βάρους αλλά ανθεκτικό σε βάρος και υγρασία ξύλο, με ωχρό καστανό έως κίτρινο γκρι χρώμα και χαρακτηριστικά νερά που παραπέμπουν σε μια πιο ρουστίκ εμφάνιση, είναι μια ξεχωριστή εναλλακτική επιλογή. Η ιδιαιτερότητα της καστανιάς που την καθιστά περιζήτητη στους γνώστες, είναι οι μεταχρωματισμοί του ξύλου της, που δημιουργούνται από μια φυσική διαδικασία ωρίμανσης του δέντρου και μοιάζουν με κυματισμούς που παραπέμπουν σε ένα αφηρημένο έργο τέχνης:

Τέλος, ένα ξύλο το οποίο το βρίσκουμε συχνά σε έπιπλα εξωτερικού χώρου, το teak, είναι μια επιπλέον ιδανική επιλογή, μιας και είναι βαρύ, υψηλής αντοχής και πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και στο σκέβρωμα. Έχει χρώμα κίτρινο έως σκούρο καφέ και τα νερά του είναι έντονα και σε ευθεία:

  • Σχέδιο, Διαστάσεις & Αισθητική

Ένα μοναστηριακό τραπέζι μπορεί να έχει διάφορα σχέδια, από απλά και κλασσικά μέχρι πιο πολύπλοκα και μοντέρνα. Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι ένα παραλληλόγραμμο τραπέζι, αλλά μπορείτε να κάνετε την διαφορά επιλέγοντας μια μοναστηριακή στρογγυλή τραπεζαρία – ροτόντα. Επιλέξτε ένα σχέδιο που αντανακλά το στυλ και την προσωπικότητά σας λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του δωματίου ώστε να ταιριάζει αρμονικά στον διαθέσιμο χώρο.

Η επιλογή του σχεδίου της βάσης του τραπεζιού αλλά και του υλικού του (για παράδειγμα ξύλο ή μέταλλο) μπορεί να είναι το διαφοροποιό στοιχείο που θα καθορίσει το στυλ διακόσμησης που θέλετε να πετύχετε και θα είναι αυτό που θα αναδείξει μοναδικά την αισθητική του χώρου σας.

Μια απλή και λιτή "χιαστί" ξύλινη βάση, πιστό αντίγραφο των πρώτων μεσαιωνικών μοναστηριακών τραπεζιών δίνει εύκολα μια boho αίσθηση. Η ίδια βάση, με πιο περίτεχνα μυτερά και τοξοτά τελειώματα, μπορεί να δώσει μια κλασσική αύρα. Αντικαθιστώντας τα πιο λεπτά σταυρωτά πόδια με μασίφ κορμούς, τελειοποιείτε μια ρουστίκ ή country διακόσμηση. Βάσεις με μεγαλύτερες μασίφ επιφάνειες ταιριάζουν υπέροχα σε μια μοντέρνα αισθητική. Για μία μοντέρνα διακόσμηση, βέβαια, ιδανικός σας σύμμαχος είναι η εναλλακτική χρήση μετάλλου, σαν βάση, στο μοναστηριακό σας τραπέζι. Το μέταλλο, βέβαια, μπορεί να καλύψει απόλυτα και τους λάτρεις της minimal διακόσμησης ή και τις industrial! Όπως βλέπετε δεν υπάρχει κάποιο στυλ διακόσμησης που να μην μπορεί να το αγκαλιάσει και αναδείξει μοναδικά ένα μοναστηριακό τραπέζι.

Tip: επιπλέον έξυπνες ιδέες για να σας βοηθήσουν στην σωστή επιλογή τραπεζαρίας μπορείτε να βρείτε εδώ

Τραπέζι Ivana σε μασίφ ξύλο δρυός και μεταλλικά πόδια σε απόχρωση μαγνήτη

10 υπέροχες προτάσεις της Milanode για να διαλέξετε το μοναστηριακό τραπέζι των ονείρων σας

  1. Τραπέζι Inverno

Αυστηρό, διαχρονικό και με διάχυτη τη νοσταλγική επιρροή από το παρελθόν, το μοναστηριακό τραπέζι Inverno από μασίφ ξύλο δρυός θα δεσπόζει επιβλητικό και στιβαρό στην τραπεζαρία σας!

  1. Τραπέζι Christobal

Με το τραπέζι Christobal το μοναστηριακό στυλ αγαπιέται εκ νέου γιατί φέρνει στο νου καθησυχαστικές εικόνες από ένα νοσταλγικό παρελθόν. Οι ήσυχες γραμμές του και η διαχρονική απλότητα του, θα αναδείξουν τον ιερό χώρο της τραπεζαρίας, σε ιδιαίτερα οικεία και φιλόξενη γωνιά.

  1. Τραπέζι Corto & Corto Outdoor

Στιβαρό και εντυπωσιακό το τραπέζι Corto θα σας εμπνεύσει για δημιουργήσετε το ιδανικό boho-country στυλ. Μασίφ αυθεντικό ξύλο teak σε φυσική απόχρωση και μοναστηριακό ύφος, συνδυασμένο με μοντέρνες ή κλασικές καρέκλες και διαμορφώστε το χώρο σας όπως εσείς τον έχετε φανταστεί. Η outdoor παραλλαγή του είναι ιδανική για τη βεράντα ή τον κήπο σας.

  1. Τραπέζι Callisto

Το τραπέζι Callisto είναι η ιδανική επιλογή για ένα original μοναστηριακό στυλ με boho διάθεση. Υπέροχες γεωμετρίες και υψηλή ποιότητα υλικών συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

  1. Τραπέζι Thor Wood

Το τραπέζι Thor Wood αποτελεί την επιτομή του μασίφ τραπεζιού! Aπλότητα, μινιμαλισμός και μηδενική επιτήδευση σε ένα μοναστηριακό τραπέζι εξ ολοκλήρου από μασίφ ξύλο. Neutral αισθητική και υλικά που μας χαρίζει απλόχερα η φύση.

  1. Τραπέζι Solid Y Lama

Η μασίφ επιφάνεια του τραπεζιού Solid Y Lama Base κόβει την ανάσα! Ένα έργο τέχνης που με ευλάβεια δημιούργησε η φύση σε σχήμα Υ και υποστηρίζεται από καθαρά industrial μεταλλική βάση. Μία μοντέρνα επιλογή σε rustic-chic αισθητική.

  1. Τραπέζι Hermod

Στο τραπέζι Hermod καθρεφτίζεται μοναδικά η ουσία και το ιδιαίτερο στυλ των μοναστηριακών τραπεζιών. Στιβαρός σχεδιασμός με έμφαση στην ποιότητα, θα εντυπωσιάσει και θα αναδείξει το χώρο της τραπεζαρίας σας.

  1. Τραπέζι Falcone

Στο τραπέζι Falcone το μοναστηριακό στυλ σε συνδυασμό με τη μεταλλική industrial βάση μεταμορφώνεται και αποκτά μοντέρνα πνοή. Ιδανικό για πολλά όμορφα γεύματα και όμορφες στιγμές για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

  1. Τραπέζι Thor Jungle

To τραπέζι Thor Jungle είναι η επιλογή που θα σας φέρει πιο κοντά στη φύση και θα εντάξει στο σπίτι σας, την "ακατέργαστη" ομορφιά της. Ένα μοναστηριακού ύφους τραπέζι που αποπνέει προσωπικότητα, ζεστασιά και οικειότητα! Απολαύστε το στην εκδοχή της μασίφ καρυδιάς που προτείνεται από τη Milanode.

  1. Τραπέζι Agordo Round

Ιδιαίτερο στρογγυλό τραπέζι, το Agordo Round σίγουρα θα ολοκληρώσει την εντυπωσιακή διακόσμηση του σπιτιού σας. Με υπέροχο συνδυασμό μασίφ ξύλου teak και μοναδικού σχεδιασμού θα κλέψει τα βλέμματα. Μια εναλλακτική πρόταση μοναστηριακού τραπεζιού που θα ενθουσιάσει.

Εξερευνήστε τη μοναδική συλλογή της Milanode μοναστηριακών τραπεζιών και βρείτε αυτό που θα σας κάνει να το ερωτευτείτε, με την μοναδική μαγεία του φυσικού μασίφ ξύλου και την επιβλητικότητα του σχεδιασμού του. Ελάτε σε ένα κατάστημα μας ώστε να δείτε από κοντά αλλά και να νιώσετε την ζεστασιά που αποπνέουν αυτά τα ξεχωριστά τραπέζια και αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των διακοσμητών μας για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη τραπεζαρία αλλά και τις καρέκλες που θα το συνοδέψουν μοναδικά, σύμφωνα με την αισθητική και το ύφος του χώρου σας.

Διάβασε σχετικά