Είναι η οικολογική ανάγκη του σχεδιασμού, είναι η αντικειμενική ομορφιά κάποιων επίπλων που νίκησε στο χρόνο ή μήπως κάποια στυλ στην πραγματικότητα δε μας εγκατέλειψαν ποτέ; Ο λόγος, για κάποιες παλαιότερων εποχών αναφορές, πάνω σε έπιπλα και διακόσμηση του σήμερα, που ξεπερνούν την ιδέα του μοντέρνου αλλά και αυτή του κλασσικού και γίνονται έτσι απλά, σύγχρονες!

Έπιπλα και διακόσμηση

Μεταποίηση design

Ξεκινώντας από το κεφάλαιο έπιπλο, μία χαρακτηριστική περίπτωση ανακύκλωσης του design, είναι αυτή της μεταποίησης. Έπιπλα παλαιότερων δεκαετιών, με μικρές παρεμβάσεις να δείχνουν καινούρια και εντελώς σύγχρονα. Η σύνδεση του παλιού του σχεδιασμού τους με ένα μοντέρνο χρώμα, ύφασμα ή υλικό εγγυάται απόλυτη επιτυχία. Στην περίπτωση αυτή, το αποτέλεσμα εκτός από επιτυχές είναι και πολύ μοναδικό.

Αναβίωση design

Υπάρχει ακόμα, η περίπτωση της αναβίωσης ενός επίπλου, ενσωματωμένη 100% σε σύγχρονο σχεδιασμό, χωρίς καμία απολύτως περαιτέρω παρέμβαση. Μοντέρνα έπιπλα σε μορφή, υλικά και κατασκευή, με ρετρό όμως αναφορές. Τραπεζαρίες, κονσόλες, καναπέδες, πολυθρόνες και μικροέπιπλα, που πραγματικά έχουν το επιθυμητό στοιχείο-προσωπικότητα. Η προσωπικότητα αυτή των επίπλων, βρίσκεται συχνά στη λεπτομέρεια. Στο πόδι της βάσης, στο σχήμα της πλάτης, ακόμα και στην κατηγορία του χρώματος τους, που πιθανότατα να χαρακτήρισε σημαντικά κάποια δεκαετία. Τέτοιου είδους κομμάτια συνήθως σφύζουν από αποδοχή και θαυμασμό γιατί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του αγοραστικού κοινού. Έχουν design, έχουν λειτουργικότητα , έχουν κάτι παλιό και μοντέρνο μαζί.

Η αναβίωση της διακόσμησης

Σε δεύτερο επίπεδο, σε αυτό της διακόσμησης, η αίσθηση της αναβίωσης του design γίνεται ακόμα πιο έντονη. Πόσες τάσεις έχουν περάσει σε παλαιότερες δεκαετίες και πόσο εύκολα τις βλέπουμε να ενσωματώνονται στη σύγχρονη διακόσμηση. Art Deco με απλές γεωμετρικές γραμμές και λαμπερές επιφάνειες, Retro στυλ, Mid Century, Shabby Chic, νεοκλασικό κ.α. Το design κύκλους κάνει, αλλά με προσοχή. Τόσο χαρακτηριστικά δείγματα όπως των παραπάνω στυλ, μόνο σε ήπιες δόσεις μπορούν να εφαρμοστούν για να παραμείνει η διακόσμηση του χώρου επιτυχής.

Το mix & match στυλ

Άξιο λόγου, είναι και η επανεμφάνιση ορισμένων «συνηθειών» στη διακόσμηση. Κάποιες από αυτές, επανέρχονται διαμορφωμένες και εκσυγχρονισμένες, έτσι ώστε να ενσωματωθούν με τη σειρά τους στη σημερινή εποχή. Μία από αυτές, είναι η παρουσία διαφορετικού στυλ επίπλων στον ίδιο χώρο. Τότε έλλειψη γνώσης και τώρα επιλογή. Το τότε εξελίχθηκε στο σήμερα επιτυχώς, στο δημοφιλές mix & match στυλ.

Όλα αυτά, δεν προέκυψαν επειδή έλειψε η φαντασία ή η δημιουργικότητα. Ούτε για αντιγραφή πρόκειται. Το χάσμα των γενεών στην τέχνη, είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν είναι αγεφύρωτο.. Οι τάσεις και η μόδα είναι αυτά που αλλάζουν. Η διακόσμηση είναι μία και το έπιπλο ένα.

Διάβασε σχετικά